Cueva de Pileta

Vi stod tidligt op i dag. Vi ville gerne være afsted før 9.30 i dag. Fordi vi har kun en dag i Ronda og den lyder til at være en rigtig spændende by. Cueva de Pileta lukker også kl.13.00, så hvis vi ville have god tid der så skulle vi da også være der til tiden. Efter at have drejet fra den store kystvej, ændrede landskabet sig dramatisk, Nogle gange gik det rigtig meget op i serpentiner og så gik det ned igen. Det var mere bjergkørsel end hvad vi havde forventet. Vi fandt derhen og på vej op til hulen mødte vi nogle fra Canada, som også ville med ind og se hulen.

Vi fandt ud af at det ikke var en hule hvor man selv gik rundt, men det var en guidet rundtur.
Vi skulle lige vente i ca 10 minutter, fordi den næste tur startede 11.30 og ham der skulle vise os rundt ventede en gruppe af studerende der også skulle med.
Heldigvis kom de studerende aldrig. De havde ellers booket tiden. Men det var heldigt for os. Det havde ikke været sjovt at skulle på rundtur sammen med en masse larmende spanske studerende.

Inde i Cueva de Piletas har der boet mennesker siden tidernes morgen. Cro magnon, og Neanderthalere er nogle af dem der har boet der. Og de har efterladt sig nogle meget tydelige spor.

Såsom hulemalerier, inde i denne hule er der malerier fra 3 forskellige tidsperioder. De har haft folk fra Paris til at lave analyser af det og man har fundet frem til at der er 3 forskellige aldere, hvor de har brugt forskellige materialer for at lave farven.
Så de ældste er malet med en gul farve og er omkring 27.000-30.000 år gamle,
de røde er ca. 25.000 år gamle,
og de sorte er de nyeste hvoraf nogle er 20.000 år gamle, men andre er ”kun” 4-8000 år gamle.
De fleste forestillede byttedyr, som hjorte, geder, fisk, men der var også kalendere og malerier af fælder.

Et anden spor de har efterladt sig er at drypstenformationerne er sorte. Det er spor efter sod fra deres ildsteder. Nogle steder kunne man se op til flere lag af forskellig sod.
Vores guide fortalte os at det var i kolde perioder at hulen blev beboet og i varmere flyttede de væk igen. Derfor er det nemt at se, at det er forskellige lag, det var lidt som at tælle årringe i et træ.

Da vi først kom ind i hulen, blev vi udstyret med petroleumslamper. Vi fik kun 2, så John havde den ene og guiden den anden, vi andre gik rundt i mørke. Det gjorde det lidt mere spændende, man følte sig faktisk lidt Indiana Jones agtig.
Vores guide fortalte at hans far og hans bedstefar havde været med til at udforske hulen og finde nye rum i den.
Der var nogle rigtig flotte formationer dernede og rigtig mange af dem havde vores guide givet navne. Og da han fortalte, hvad de lignede så kunne man sagtens se det.
Vi så f.eks. drypsten der lignede en hel familie, mor, far og baby og lige ved siden af 2 større børn.
Det var først da vi kom lidt længere ind i hulen at hule malerierne begyndte at dukke frem. I starten var der kun de meget gamle, det fik vi fortalt at det var fordi at vandstanden på det tidspunkt havde været meget højere, så der var mange huler der låg under vand. Efterhånden som hulerne er tørret ud har menneskerne også flyttet længere ind/ned. Så i det inderste er der kun nyere malerier.
Det sjove er at de ældste malerier er meget pænere end de nyere.

Vi gik ca 0,5 km ind i hulen, aller længst inde var der en kæmpe stor sal og da vi trampede rigtig hårdt i gulvet kunne vi høre at det lød hult. Under os var der også en kæmpe stor sal. Men de har kun været der nede en gang, fordi det er svært at komme derned, 70 meters klatring ned af et reb og så skal man jo også de 70 meter op igen.

Det var en super spændende tur, det er jo ikke så mange steder man kan se hulemalerier mere.
Hvis jeg ikke tager fejl kan man ikke rigtig komme ind i de franske huler mere, fordi malerierne der er ved at forsvinde, takke være alle de mennesker der ånder dernede.
Man må heller ikke tage billeder inde i hulen, så de billeder I ser her er hentet fra nettet.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Rejse, Spanien og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Jeg ville blive meget glad for en kommentar :-)

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.