Nowa Huta

Vi tog sammen med Sofie og den lille røde til Nowa Huta idag.
Nowa Huta er en bydel i Krakow.
Nowa Huta blev grundlagt i 1949 og skulle være den ideelle socialistiske arbejderby.
Deen nye by blev bygget af unge arbejdsløse mænd fra landet, som i løn for deres arbejde fik job på stålværket og egen lejlighed.

Vi parkerede den lille røde oppe på fortovet som vi har set at man gør her i Krakow. det er en lidt mærkelig fornemmelse man har, fordi man synes jo ikke at det er helt ret at gøre.
Vi ville gerne have kommet ind i nærheden af den centrale plads, men havde inkodet Sofie forkert. Men det viste sig at være rigtig godt, fordi så var det nemmere at finde en parkeringsplads.
Langstrakte, brede alleer stråler ud fra den centrale plads og Al. Ros er en af dem, den er dog mere som en gågade. Og det var til Al.Ros vi havde inkodet Sofie, men til den forkerte ende.


Vi gik ned langs med gaden mod pladsen.
Det sidste stykke før man kommer ned til den centrale plads er kun for gående og i midten er der nogle store bede. Med blomster.
Vi så nogle billeder fra før og så at her har stået en kæmpe Lenin statue, Da vi sammenlignede lidt med husene, fra billedet og hvordan det ser ud nu. Fandt vi ud af at det måtte have været der Lenin Statuen havde stået.
Den blev taget bort i 1989, efter gentagne attentater på den af byens borgere.
Og ja…. Jeg må da sige at jeg også synes at blomster er meget pænere!!! 😉

(Bonusinfo: Man kan stadigvæk nå at se statuen af Lenin, den blev faktisk købt af en svensker og den står nu på High Chapparal, i hvert fald i følge Wikipedia) 🙂


Den centrale plads-Plac Centralny har faktisk også et andet navn.
Måske er det skæbnens ironi eller er det ikke, men pladsen er nu opkaldt efter Ronald Reagan. -Kommunismens fiende nummer 1 under den kolde krig. 🙂


Idag er der nogle flotte blomster bede og bænke. Men der var ingen der brugte dem og det kan jeg da godt forstå. Bilerne ræser rundt en på alle sider og solen skinner ubamhærtigt ned med minst 40 grader og ingen skygge.


Hele denne bydel var som sagt tænkt som den ideelle socialistiske arbejderby, og Nowa Huta skulle med arbejderidealer og ateisme overtrumfe det katolske Krakow, og fra begyndelsen blev der helt bevidst ikke bygget en eneste kirke i byen.
Men de unge mænd fra landet som var dem der byggede byen, de var lige så katolske og traditionsbundne som alle andre Polakker. Så de forlangte at få en kirke.
Det fik de til sidst også, men de fik ikke støtte af de kommunistiske myndigheder, så den er bygget af frivillige og af de materialer de nu havde.
Og den ser da også yderst spøjs ud, men alligevel også ganske flot.
Den hedder Arka Pana = Herrens Ark.
Vi gik en runde rundt om hele kirken før vi gik ind i den.

I kirken skal der også være en vaskeægte sten fra månen. Men vi er ikke sikre på at vi så den. Hvis man har en sten fra månen bliver den så brugt i selve bygeriet eller kommer den op på alteret i en relikvieboks. Desværre var der ingen information om det og her var heller ingen vi kunne spørge.
De eneste vi så der inde var 3 mennesker der var inde for at bede og dem listede vi bare lige så stille forbi.


Tilbage mod vores lille røde, gik vi lige forbi en kampvogn. Den stod bare der. Hvad den gjorde lige der ved vi ikke. På huset lige indtil stod der museum, så tænkte vi at det måske var et lille bymuseum om bl.a. kommunisme og ville lige se om det kunne fange vores interesse. Men da vi kom ind sad der bare en masse gamle mennesker og da vi kiggede lidt mere rundt var der endnu flere gamle mennesker og så mente vi nok at det ikke var et museum men et plejehjem, så vi skyndte os ud igen.


På den anden side af vejen stod der en Trabant. 😀
Jeg ser jo kæmpe ud ved siden af den.

Man kan købe en guidet tur i kommunismens tegn. Og så bliver man kørt rundt i en trabant og ser på mindesmærker og andet fra kommunist tiden.
Dem som kørte rundt i denne gule Trabant, havde vi mødt allerede en gang, da vi var på cafe nede ved den centrale plads.
Vi prøvede ikke en sådan guidet tur, så jeg ved ikke hvad vi gik glip af.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Øst Europa, Rejse og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

2 svar til Nowa Huta

  1. OnTripDK siger:

    Super spændende bydel – tak for det tip. Den skal da bestemt besøges næste gang vi er i Krakow. Den der kirke Herrrens ark – wow den ser da ret vild ud – den ville jeg gerne opleve.

    /Annette

Jeg ville blive meget glad for en kommentar :-)

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.