Etna


Det kunne ikke være en skønnere dag at besøge Etna på.
Hun opførte sig som en meget velopdragen dame: Hun var smuk, himmelen blå, sneen var hvid, lavan sort, træerne grønne… ÅÅÅÅHHHH!!!! Det kunne ikke være bedre.

Jooh! I læste rigtig, vi tog til Italien for at flygte fra sneen og kulden i Danmark, og så ender vi med at pulse rundt oppe i 2000 meters højde i nogen gange 10 cm dyb sne!! 😀

Vi har booket en tur op på Etna, med etnaexperience, som er et turbureau her i Catania.
Desværre ved jeg ikke hvad vores guide hedder, enten har vi glemt hvad han sagde eller så fik han aldrig presenteret sig.
Lidt mærkelig at være sammen med en, en hel dag og så ikke vide hvad han hedder.
Han kom og hentede os udenfor vores hotel ved 9 tiden. og så skulle vi hente yderligere en ved busstationen.

Det var en russer, en yderst spøjs filur. Han startede ud med at han skulle på toilettet 🙂 Neeej det er jo ikke så mærkeligt, han havde allerede siddet i en bus nogle timer fra Palermo, men bagefter ville han have at vi ventede yderligere lidt, fordi han skulle noget, da vores guide spurgte ind til hvad det var, så ville han have øl… Det måtte han alltså vente med 😉
Derefter fandt han til vores overraskelse højtalere frem og så skulle vi have musik i bilen.
– NEJ, vi skal ikke have musik i bilen vi skal have info, historier, snak i bilen.
I den sidste ende endte han med at være en ok fyr, han var fotograf og tog nogle rigtig fine billeder og kunne også give os nogle tip, til hvordan vi fik et billed bedre.

Vi kørte igennem en by der hedder Acicastello, hvor der ligger en normannisk borg og da vi spurgte til den så stoppede vi da der, så vi bedre kunne komme til at se den. og han fortalte lidt om den.
Vores første rigtige stop var Etnas fødested, det ligger i dag ude i vandet. For hver gang Etna for et nyt hovedkrater så flytter den sig længere ind i landet.
Og som sagt blev den født ude i vandet, for 500 000 år siden.(½ million) Så den anses som en ganske ung vulkan, det er også derfor den stændigt er aktiv.

Her på Sicilien kaldes den for bjerget, Det gør man fordi det er mindre skræmmende end vulkan, så alle de småkratere der bliver danned og bliver til toppe bliver også kaldt bjerge, selvom de i selve hverket er kratere.

Etna har over 300 udslukkede kratere og lige nu 4 aktive, den er en slags vulkan hvor dens sidekratere kun eksploderer 1 gang hver. Det er fordi at magma/lava sætter sig som en prop i jordoverfladen og den flydende magma er en “lad” størrelse, så i stedet for at prøve på at komme igennem samme sted kravler den rundt om og finder lættere veje ud i det fri. Og så dannes der et nyt krater.

Den lava der kommer ud er meget varm. Så de første 10-15 år ser man den som sort.
Forrige gang Etna var i udbrud i 2002 kom der en masse lave, som stadigvæk er helt sort og for ikke så længe siden har vulkanologer taget prøver af det og de fandt ud af at inde i midten var lava strømmen nu efter 8 år stadigvæk 160 grader varmt.
Efterhånden som den bliver kølet helt igennem skifter den også farve til brun
Efter ca 30 år begynder der at vokse en busk, som mere ligner et nåletræ, som de kalder for stenbryderen og da den har brudt op lavan kan der begynde at vokse andet, som f.eks. kastanietræ osv.
Efter 50 år er meget af det grønt (lave buske) og efter 150 begynder så kastanietræerne og andet lidt større komme frem og efter 400 år begynder det så småt at ligne en rigtig skov igen.

På vej op mod Bove Valley, holdt vi lige ind og kiggede på en lava strøm, fra når Etna var i udbrud i 70erne. Det må have været et kæmpe udbrud, fordi hoved strømmen og den “finger” vi så var kæmpestore og de havde udslettet hele byer på deres vej. Vi så lige pludselig en skorsten der stak op af al lavaen.

Bove valley er en stor hestesko formet dal, som for 8000 år siden var Etnas hovedkrater og den var 4000 meter høj.
Dengang gik Etna i et kæmpe udbrud, hvor klippeblokke faldt ned så langt borte som i Israel og med en kæmpe tsunami som følge.
efter det udbrud brasede det kæmpe store krater sammen og den store Bove dal blev skabt.
Idag er Bove dalen den dal der gør det rimelig sikkert at bo på den østlige side af Etna. Fordi lavastrømmen skal være ganske kollosal for at Bovedalen ikke skal kunne opfange den nedstrømmende lava.
Herfra kunne vi også se den lavastrøm der kom med udbrudet fra sidste uge.

Vi var også nede i en lavatube som er et rør lavet af en gammel underjordisk lavastrøm, her så vi hvordan nogle gasser havde sprængt huller op til jordoverfladen og derved efterladt sig nogle rør på 3 – 4 meters længde ud til det fri. En sådan underjordisk lavastrøm kan være noget af det farligste ved en vuldkan, det måtte de sande i 1920’erne hvor en sådan lavastrøm uden varsel brød ud til overfladen lige midt i en landsby og dræbte adskillige mennesker.

Nede i den lavatube som vores guide viste os var der noget så sjældent som falske stalagtiter. Hvilket betyder at de ikke er lavet af det som almindelige stalagtiter og mitter er lavet af. Men disse her er lavet af magma som er størknet og så smæltet igen og størknet igen.
De lignede lidt chokoladeglasur og de vil ikke blive større end dem vi så.

Dette er bare almindelige is krisaller 😉

Der var også jævnligt store jordskælv i området således var de ved at genopbygge en kirke der nær var styrtet helt sammen under udbruddet for 7 – 8 år siden.

i 1600 tallet var der et kæmpe udbrud der dækkede det meste af storbyen Catania med lava, her oplevede man at en borg der var bygget på en klippetop 17 meter over omgivelserne efter udbruddet befandt sig helt i niveau med omgivelserne. Nu ligger borgen i gadeplan i det genopbyggede Catania.

Selve Etnas vuldkankegle udgør i dag en fredet nationalpark der arealmæssigt er på størrelse med Bornholm! Med andre ord, det er Europas største aktive vuldkan.

Etna har været konstant aktiv i den sidste snes år, lige nu damper og ryger den ekstra kraftigt pg.a. sidste uges udbrud, den damp og røg der kommer lige inden et udbrud er foruden at være giftig også meget radioaktiv idet den indeholder store mængder af det radioaktive stof radon.

Vi var selv nede i nogle udslukte vuldkankratere fra et udbrud i 1865, og her så vi bl.a. en stor klippesten for foden af en af disse vuldkaner der var skudt ud af et af disse kratere og fløjet højt op i luften og landet igen. Den var på størrelse med en fiat 500!

Her er lige nogle billeder af os efter vi kom op fra lavatuben, sidste stop på turen.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Italien, Rejse og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Jeg ville blive meget glad for en kommentar :-)

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.