Pompeji

Så regner det igen, så hvad skal vi lave. Vi har i hvert fald nogle fridage.
Vi kiggede i vejrudsigten og så at mandag, altså idag, 😉 Ville det regne stort set hele natten, men det ville stoppe om morgenen og så ville det holde tørt resten af dagen.
Og bare det holder tørt så er det jo fint at tage på tur, men for vådt til at arbejde i plantagen.
Så vi tænkte at det var i dag vi skulle se, det Pompeji som forsvandt under et af Vesuvios udbrud.
Vi stod tidligt op, vi skulle med toget 8.44 mod Pompeji. Lidt i 10 ankom vi til banegården i Pompeji.
I “turen går til” står der kun hvordan man kommer derhen hvis man lige bor ved en station som passer med circumvesuviana-banen.
Men fra den rigtige banegård er det faktisk heller ikke så svært at finde derhen.
Man går bare til venstre når man kommer ud fra banegården og følger vejen, den ender i den vej der fører direkte mod ingangen og derfra er der også skilte. Det er ca. 1 km og det tager ca. 15 minutter at gå.

Det helt unikke ved Pompeji er, at intet nyt er bygget ovenpå eller til, i perioden fra katastrofen og til udgravningerne i moderne tid er gået i gang.
Pompeji blev i år 79 total ødelagt af et af Vesuvs kæmpe udbrud, byen blev dækket af mellem 3-6 meter tykt lag aske og alle der ikke var flygtet døde. John har skrevet en blog om hændelsen, jeg skriver mere om hvad vi så.

Den gang jeg var barn så jeg en dokumentarfilm om Pompeji og i den film husker jeg at ham der fortalte gik rundt og fandt afstøbninger af kroppe lidt hist og her. På et tidspunkt havde han også fået “solstik, eller varmeslag”, tror jeg, fordi han også kyssede en af afstøbningerne for at se om hun vågnede til live.
Men nu ligger der ikke nogle afstøbninger ude blandt ruinerne.
Inde på forumet har de et lager med en masse amforaer og andet lertøj, der kan man også finde nogle enkelte menneske afstøbninger og en hund.
Og helt henne i nærheden af det store amfiteater er der også nogle afstøbninger i en montre inde i en vingård. De blev vist fundet der.

Villa di misteri:
Sådan lidt udenfor alfavej, dog stadigvæk indenfor området ligger dette hus.
Det var meget velholdt og flot.
Inde i et af værelserne er der en sammenlagt 17 meter lang fresco. Som viser optagelses ritualer i Dionysoskulten.

Men også nogle af de andre rum har flotte vægmalerier.
Man får et godt billed af hvordan en domus virkelig så ud med tag og hele moletjavset. Normalt mangler jo tagene på ruinerne.
Der er også en del af huset der er indrettet som vinpresseri. Med en vinpress med et bukkefjæs og nogle megastore krukker til opbevaring af vin eller druer, måske.

Pompeji havde 24 bordeller, men det er vist kun et af dem som er åbent, vi fandt i hvert fald kun 1. Men så ledte vi heller ikke desideret efter dem 🙂 Dette havde 5 mikroskopiske værelser, med nogle stensenge, Det kan da ikke have været særlig rart at arbejde der 😉

Ude i gangen var der på væggene erotiske vægmalerier, med par i forskellige stillinger.

Jeg nåede lige at overhøre en guide der fortalte sin gruppe at, da man gravede ud fandt man adskillige kroppe derinde.
Vi havde egentlig begge to forventet os at det skulle være mere luksuriøst, men det ville da være en synd at sige at det var.

Teatrene
Der er 3 teatre i byen. Det store amfi teater i udkanten af byen, hvor gladiator kampene fandt sted.

Dette er også arenaen hvor Pink Floyd har spillet i forbindelse med en film de lavede.
Lidt tættere på centrum er det store og det lille teater, hvor pompejis inbyggere underholdt sig mellem gladiatorkampene.
De ligger klods op af hinanden, men de har nok ikke forstyrret hinanden sådan lydmæssigt.
Vi kom ind på det store teater oppe øverst på tribunerne. Og lige pludselig er der nogen der siger hej til os nede fra scenen. Jeg troede først det var en der ville få os ned derfra, fordi man ikke måtte være deroppe.
Men så var det en lydprøve, han var guide og han ville vise dem han viste rundt hvordan, de kunne høre helt oppe på øverste række. Og selvom han kun talte med normal stemme kunne jeg sagtens høre ham.
Det var et rigtig fint teater og næsten helt intakt.

Nogle af de flotteste huse vi så, er der slet ikke gjort “reklame” for. Der er ingenting der udefra vejen viser at hvis, du går her ind får du nogle rigtig flotte vægmalerier at se.

På Via dell’ Abbondanza, helt oppe ved anfiteatret ligger der 2 af disse domuser. Det var noget af det sidste vi så og var efterhånden lidt ømme i fødderne og viste ikke om vi gad at gå ind, men nyskerrigheden vandt og det var rigtig godt. Det var en rigtig god overraskelse, nogle af de bedst bevarede vægmalerier i hele Pompeji og vi havde det helt for os selv.

Casa del Fauno, har navn efter den dansende faun der møder dig når du træder ind i denne domus.
Skulle være en af de fornemste domuser i Pompeji.
De romere havde allerede på den tid fundet ad af det med 3D. Et gulvmosaik vi gik forbi, var virkelig flot og det så ud til at hæve sig over jorden.
Lidt længere ind i haven, fandt vi noget meget spændende. Vi stod og kiggede på et rigtig flot gulvmosaik, som forestillede et stort slag, som altid var det John der syntes han havde set det før. Og lige pludselig råber han -Se, der er Alexander den store.
Så var det et ganske kendt billed, som vi stod og kiggede på.

Det er sjovt som man en gang i mellem finder ting som man ikke forventede.
Dette billed af Alexander den store er ganske berømt, men vi vidste da ikke at orginalen var her fra Pompeji og 2000 år gammelt.
Det er nok en kopi som stadigvæk er her i Pompeji og orginalen på museum i Napoli.

Ting vi ikke fik set, fordi vi ikke kunne finde det eller fordi det var lukket.
I “Turen går til” står der om en casa dei Vettii, Vi stod på hjørnet af de 2 gader som der stod men vi kunne ikke finde den. Lidt ærgelig da den skulle rumme velholdte vægmalerier og statuer.
Og gladiator huset i via di nola, vi vandrede op og ned af gaden men der var ikke nogle indikationer overhovet at der skulle være noget særligt på denne gade.
Der var også nogle andre huse som der var info skilte om og billeder fra og som virkede rigtig spændende med så kunne man ikke komme derind. ØV!!!!!

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Italien, Rejse og tagget . Bogmærk permalinket.

Et svar til Pompeji

  1. Pingback: Rundt om Vesuv’s udbrud i år 79 | Lindas-netsted

Jeg ville blive meget glad for en kommentar :-)

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s